دست فروشی در بازار دست فروشان درای بریج تفلیس

بازار دست فروشان درای بریج؛ یکی از بهترین بازارهای گرجستان است که بهترین هنرهای دستی, نقاشی, صنایع دست ساز چوبی, ظروف و مبلمان قدیمی روسی را با کیفیتی عالی به فروش می رساند.

Flea Market چیست؟

در دیکشنری این کلمه به عنوان بازار خیابانی برای فروش اجناس دست دوم معنا شده‌است. همچنین به معنای بازاری که معمولاً در فضای باز و برای فروش اجناس قدیمی، دست‌دوم و ارزان قیمت گفته می‌شود. این بازار برای افرادی که می‌خواهند به فروش و مبادله این نوع کالاها بپردازند این فرصت را فراهم می‌آورد تا کالاهای ارزان‌قیمت، کلکسیون‌ها و عتیقه‌های خود را به فروش رسانند. در سراسر نقاط جهان این نوع بازارها اسامی و ماهیت‌های مختلفی دارد و اجناس متفاوتی در بخش‌های مختلف به فروش می‌رسد.

برای مثال در برخی بازارها محصولات تازه، گیاهان از مزارع محلی و لباس‌های مختلف عرضه می‌شود. این بازارها در فضاهای سربسته مختلف حتی داخل خانه، انبار، مدرسه و یا در فضاهای بیرونی همانند یک میدان یا پارکینگ روباز و … برگزار می‌شود. دوره زمانی برگزاری این بازارها می‌توانند سالانه یا نیمه سالانه، ماهانه، در روزهای آخر هفته و یا روزانه انجام شود. این بازارها به آسانی در بستر فضاهای شهرهای مختلف جهان موجب جذب مردم و گردشگران می‌گردند. در ایران نیز نمونه‌ای Flea Marketها را در پارکینگ پروانه تهران می‌توان تجربه کرد که فضایی بسیار فوق العاده و منحصر به فرد برای علاقه‌مندان است.

Dry Bridge’s Flea Market تفلیس کجا قرار دارد؟

پل خشک در نزدیکی میدان Saarbrucken  واقع‌شده است که  Flea market در سمت راست این میدان واقع شده است. در این محدوده دو نوع بازار Flea Market  وجود دارد. نوع اول آن به صورت روباز و در محل Dedaena Park می‌باشد که در آخر هفته و در کل روز برگزار می‌شود. این بازار به عنوان یک مکان عالی برای خرید و فروش بسیاری از وسایل هنری منحصر‌به‌فرد، دست‌ساز و دیدار با هنرمندان جوان گرجستان است. به عبارتی این بازار بیشتر شبیه یک رویداد است که هر دو هفته یک بار اتفاق می‌افتد. نوع دوم این بازار نیز به صورت روباز ولیکن به صورت دائمی می‌باشد که مقصود صحبت ما می‌باشد و در پیاده روهای محدوده پل خشک و Martis Park که یکی از پارک‌های مجاور رودخانه این شهر است قرار دارد. در صورت مساعد بودن هوا همه‌روزه فروشندگان در این فضا حضور دارند.

علت نامگذاری Dry Bridge’s Flea Market 

این مکان به این دلیل به این نام معروف گردیده که به پلی منتهی می‌شود که از روی جاده قرار گرفته نه رودخانه که معمولاً در تصور ما است. به عبارتی این پل بر سر راه است نه رودخانه.

اجناس بازار Dry Bridge’s Flea Market 

در این بازار کلکسیون عظیمی از انواع وسایل قدیمی و آنتیک، جواهرات، ساعت‌های قدیمی روسی، کتاب‌های گرجی، نقشه‌های مختلف، ظروف آشپزخانه، دوربین‌های قدیمی آلمانی، دستگاه تایپ قدیمی، جواهرات نقره و کهربایی، کلاه چرم، شلاق، آکاردئون، پوستر فیلم‌های مشهور روز شوروی، کارد و چنگال قدیمی، گلدان مینیاتوری، لوستر کریستال، کارت، سکه، عکس، مدال‌های قدیمی(مانند زمان امپریال روسیه)، ابزارآلات موسیقی گرجی، شاخ و چاقو گرجستان، نقاشی در سبک‌های مختلف، بشقاب‌های رنگی، صنایع‌دستی ساخته‌شده از پشم، عروسک‌های ماتریوشکا، دست‌بند، لوازم قدیمی سلطنتی، لباس‌های سنتی گرجستان، کتاب‌های قدیمی، نوارهای موسیقی پاپ روسی، مدال‌های نظامی و حتی پوسترهای استالین و بسیاری موارد دیگر در این بازار یافت می‌شود.

فضای Flea Market  پل خشک تفلیس

بازار خرده‌فروشی یا همان بازار دست‌فروش ها، مکانی خاص  و پر جاذبه در تفلیس، پایتخت گرجستان می‌باشد. نقاط بسیار خوبی برای خرید سوغات در تفلیس وجود دارد که  Flea Market یکی از مکان‌های فوق‌العاده برای پیدا کردن عتیقه و غیره می‌باشد که در نزدیکی پل خشک (در زبان گرجی: Mshrali khidi)، می‌باشد. پروژه پل خشک توسط جیووانی اسکودیری در اواسط قرن نوزدهم اجرا شد. هنگامی که گرجستان استقلال خود را در سال ۱۹۹۱ به دست آورد، مردم به دلیل بحران‌های شدید اقتصادی شروع به فروش وسایل عتیقه خود نمودند که امروزه نیز این رسم ادامه یافته و کماکان در محل پل خشک مردم به فروش انواع لوازم عتیقه در طیف‌های مختلف مشغول می‌باشند. این بازار به معنای واقعی یک ماجراجویی در تاریخ و هویت گرجستان است که فرصت یافتن همه چیز را به شما می‌دهد و برای ساعت‌ها گردشگران را سرگرم خود می‌نماید.

در این بازار نقاشی‌های هنرمندان ناشناخته گرجی، در سبک‌های مختلف که به قسمت‌های مختلف پیاده‌رو آویزان شده‌اند را می‌توان مشاهده نمود که در کمتر جایی فرصت مشاهده چنین آثار هنری است. هر یک از فروشندگان انواع مختلفی از وسایل را به فروش می‌رسانند. برای مثال یک نفر دوربین قدیمی آلمانی یا ماشین چاپگر قدیمی را می‌فروشد در حالی که شخص دیگری جواهرات عتیقه و نقره‌ای را به فروش می‌رساند. منحصر به فرد بودن این بازار به حدی است که مجله «Vogue» یک مقاله برای بازار خشک در تفلیس به نام «the coolest»را به این موضوع اختصاص‌داده است. این مکان به واسطه عرضه وسایل آنتیک و قدیمی توجه هر توریستی را به خود جلب می‌کند.

توریست‌ها می‌توانند اجناس ناب و خاصی که ممکن است نمونه‌های کمی از آن در دنیا وجود دارد را در این بازار پیدا کنند. بازارهای Flea market در هر جایی بسیار سرگرم‌کننده هستند، اما در گرجستان حس و حال فضا و لوازم عرضه شده بسیار متفاوت است. برای برخی از افراد کسب درآمد در اینجا به عنوان تنها منبع درآمدی آنها محسوب می‌شود. همه وسایل بر روی زمین گذاشته‌شده و بسیار مرتب چیدمان شده‌اند تا با دقت به دیدن آن‌ها مشغول بشوید. همه چیز در این فضا بسیار ساده ارائه شده‌است و مردم به صورت خودجوش این فضا را به مکانی برای حضور نه صرفاً عبور تبدیل نموده‌اند.

فضا کاملاً در اختیار مردم است و مدیریت این فضا توسط خود مردم انجام می‌شود و هر یک از فروشندگان برای خود مکان مشخصی دارند. در برخی از محل‌های فروش برخی افراد نام خود را نوشته و به عبارتی رنگ تعلق خود را بر آن محیط زده‌اند. پیاده‌روها، سکوها، نیمکت‌ها، جدول‌ها و … همگی به عنوان ویترین این فروشگاه‌های سیار به شمار می‌آیند. در بخشی از فضا اجناس در داخل ماشین‌ها چیده شده و از آن به عنوان فروشگاه خود استفاده می‌کنند. این فضا در این شهر جزء فضاهایی است که توجه هر شخصی را به خود جلب می نماید و اغلب توریست ها زمانی را برای حضور در این فضا اختصاص می‌دهند.

در کشور ما نیز مشابه‌ این فضاها موجود می‌باشد که نمونه موفق آن در پیاده‌روهای محدوده موزه هنرهای معاصر تهران می‌باشد که هنرمندان به فروش هنرهای دست‌ساز خود می‌پردازند که طراحی مناسب پیاده رو، عقب‌نشینی‌های صورت گرفته و وجود سکوهایی برای عرضه کالا این امکان را برای فروشندگان فراهم نموده تا کالاهای خود را عرضه نمایند. شاید نکته ساده و پیش‌پا افتاده‌ای باشد که تمامی ما به آن آگاهی داریم ولیکن توجه به همین نکات ظریف در طراحی و البته اجرای صحیح آن‌ها توسط شهرداری به مرور فضا را برای حضور مردم مهیا می‌نماید. به عبارتی در صورت طراحی صحیح مردم خود راه حضور در فضا را خود پیدا می‌نمایند ولیکن می‌بایست این بستر برای حضور آن‌ها وجود داشته باشد و البته نکته بسیار حائز اهمیت حمایت دولت از حضور آنان در این فضاها می‌باشد که باعث ماندگاری حضور این افراد در این فضاها می‌گردد.

منبع
Ataland
طراحی شهری ایرانی