گروه مطالعات اقتصادی پژوهشگاه فضای مجازی با بررسی بهرهمندی از مزایای کامل تجارت دیجیتال اعلام کرد: دیجیتالیسازی می تواند به رفع اختلالات ناشی از بیماری کرونا در تجارت منجر شود.
به نقل از خبرگزاری مهر، تعطیلیها و محدودیتهای ایجاد شده ناشی از بیماری همهگیر کووید ۱۹ در سراسر جهان باعث کندی فعالیتهای اقتصادی، بهویژه تجارت فرامرزی شده است. محدودیتهای صادراتی، گسترش کنترلهای مرزی و محدودیتهای ایجاد شده برای حرکت آزادانه مردم باعث ایجاد پستهای مرزی شلوغ، صفهای طولانی کامیونها، انبارهای پرازدحام و تأخیرهای متعددی شده است.
گروه مطالعات اقتصادی پژوهشگاه فضای مجازی به بررسی چگونگی تسهیل تجارت از طریق اقدامات مرتبط با دیجیتالیسازی که در رأس آنها تشکیل سیستم پنجره واحد قرار دارد، پرداخته است. این سیستم، سبب تسهیل تجارت شده و به آژانسهای مرزی کشورهای در حال توسعه کمک میکند تا ضمن حفظ کارایی تجارت فرامرزی، از سلامت عمومی نیز محافظت کنند.
عمدهترین چالشهای ایجاد شده ناشی از بیماری کووید ۱۹ برای تجارت فرامرزی چیست؟
اقتصاد جهانی با توجه به ابهامات موجود در مورد مدت زمان و شدت بیماری همهگیر، در حال رکود است و این رکود در تجارت فرامرزی نیز بهوجود آمده است. طبق برآوردها، تجارت جهانی در سهماهه دوم سال ۲۰۲۰، ۲۶.۹ درصد کاهش یافته است. بسیاری از دولتها در تلاش برای متوقف کردن شیوع بیماری همهگیر، اقدامات گوناگونی را نظیر اختصاص گذرگاههای مرزی کمتر، بررسیها و کنترلهای بهداشتی در مرزها و قرنطینه کردن رانندگان انجام دادهاند.
تمامی این اقدامات باعث ایجاد زمان اضافی در حمل و نقل کالا شده و در نتیجه تجارت پرهزینه میشود.
سازمان تجارت جهانی برآورد کرده است که این افزایش در هزینه میتواند معادل وضع تعرفه جهانی یعنی ۳.۴ درصد باشد. محدودیتهای مربوط به جابهجایی آزاد کارگران حمل و نقل، انتقال بار زمینی، دریایی و هوایی را مختل کرده و خدمات حمل و نقل بینالمللی و همچنین مسیرهای تجاری را تحت تأثیر قرار داده است. اتحادیه حمل و نقل هوایی بینالمللی و اتحادیه جهانی پست تاکید میکنند که لغو بیش از یک میلیون پرواز همراه با تنگناهای اداری و نظارتی و محدودیتهای قرنطینه مانع از همگام شدن بار هوایی با تقاضای تجارت میشود.
سیاستهای فاصلهگذاری اجتماعی و قرنطینه، فوریت کشورهای در حال توسعه را در اجرای اقدامات مربوط به فناوری و دیجیتالیسازی مندرج در توافقنامه تسهیل تجارت سازمان تجارت جهانی افزایش داده است. یکی از مهمترین این اقدامات تشکیل سیستم پنجره واحد است.