بخشنامه رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در زمینه پیشگیری و کنترل شرایط اضطراری ناشی از وقوع حوادث و سوانح مرتبط با سیلاب در شهرها و روستاها

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور با صدور بخشنامه‌ای به استانداری‌ها با توجه به افزایش احتمال وقوع سیلاب در فصل پائیز و زمستان و آسیب‌پذیری شهرها و روستاهای کشور تأکید کرد: ایجاد آمادگی و انجام اقدامات فنی و پیشگیرانه برای مقابله با سیلاب‌های احتمالی مبتنی بر تجربیات سیلاب‌های اخیر بسیار حائز اهمیت و ضروری است.

به گزارش پایگاه اطلاع سانی وزارت کشور، مهدی جمالی نژاد در این بخشنامه از معاونان عمرانی استانداری‌ها خواسته به منظور پیشگیری و کنترل شرایط اضطراری ناشی از وقوع حوادث و سوانح مرتبط با سیلاب در شهرها و روستاهای کشور، برنامه‌های مندرج در این بخشنامه را به کلیه شهرداری‌ها و دهیاری‌های تابعه آن استان ابلاغ و بر اجرای آن نظارت مستمر و دقیق صورت دهند.

عناوین این برنامه‌ها به این شرح است:

۱- اطلاع‌رسانی جهت ضرورت آمادگی کامل کلیه شهرداری‌ها و دهیاری‌های تابعه.

۲- برگزاری منظم جلسات ستاد مدیریت بحران شهرداری و کمیته‌های تخصصی ذیل ستاد مذکور موضوع ابلاغیه شماره ۱۷۱۸۹مورخ ۹۴.۲.۱۵ وزیر محترم کشور.

۳- هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی مسئول در حوزه مدیریت سیلاب و رودخانه‌های عبوری از شهرها و روستاها به ویژه واحدهای تابعه وزارت نیرو جهت لایروبی مسیل‌ها و انهار و ترمیم دیواره‌های ساحلی.

۴- برگزاری مانورهای دوره‌ای و ظرفیت‌سازی برای رویارویی با حوادث احتمالی.

۵- شناسایی نقاط بحرانی شهرها و روستاها از منظر آسیب پذیری از سیلاب‌های احتمالی و رفع مشکلات فنی و نواقص شبکه جمع آوری و دفع آب‌های سطحی.

۶- حضور مؤثر و مداوم کلیه معاونین، مدیران و رؤسای سازمان‌های ذیربط شهرداری‌های استان و دهیاری‌های تابعه به صورت مداوم و مستمر در محل کار در شرایط بحرانی.

۷- انجام تمهیدات و پیش بینی‌های لازم برای بسیج منابع و امکانات، تجهیزات و ماشین‌آلات عمرانی و خدماتی به ویژه در مناطق دارای خطرپذیری بالاتر از جمله مسیل‌ها و رود دره‌ها.

۸- انجام اقدامات پیشگیرانه به ویژه در مناطقی از شهرها و روستاهای آن استان که در سیل‌های سال ۹۸ و ۹۹ آسیب دیده‌اند.

۹- آمادگی، پایش و نظارت مستمر از سوی ستاد مدیریت بحران شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و سازمان‌های خدمات رسان به ویژه سازمان‌های آتش نشانی و خدمات ایمنی و دیگر حوزه‌های معاونت خدمات شهری.

۱۰- بازدید تأسیسات کنترل سیلاب در محدوده و حریم شهر و پل‌ها و ابنیه فنی احداث شده در مسیر رودخانه‌ها و مسیل‌های عبوری از شهرها و روستاها.

۱۱- تشکیل جلسات مدیریت ترافیک شهری با رویکرد انجام تمهیدات ترافیکی در زمان وقوع بحران موضوع بند ۲ جزء " د " ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور.

۱۲- پایش ادواری بررسی وضعیت مکان‌های عمومی و خدماتی در مسیل‌ها و رودخانه‌های عبوری از شهرها.

۱۳- پیگیری مستمر گزارش‌های رسمی هواشناسی برای مناطق و اطلاع رسانی به موقع آن برای دستگاه‌های ذیربط، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها.

۱۴- جلوگیری از ساخت و ساز در محدوده حد بستر و حریم آبراهه‌ها (رودخانه، مسیل، انهار و...) و جانمایی نقشه‌های حد بستر بر روی طرح تفصیلی شهر.

۱۵- ترویج فرهنگ بهره‌مندی از بیمه حوادث از جمله سیل در میان شهروندان و روستانشینان.