تعدادی از پژوهشگران شهر ری و متولیان روستای فیروزآباد پیشنهاد کردند تا علاوه بر ایجاد دبیرخانه مستقل با موضوع رازی و ایجاد آرامگاهی در محدوده امامزاده شعیب در روستای فیروزآباد شهر ری، به نام روستای «فیروزآباد» پسوند «رازی» اضافه شود تا همه با این منطقه آشنا باشند.
به نقل از پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا»،به دنبال مطرح شدن دوباره نظر حسین کریمان – تهرانشناس – نسبت به دفن زکریای رازی در روستای فیروزآباد شهر ری بعد از حدود ۴۹ سال، این بار تعدادی از مسوولان پژوهشگران و متولیان شهر ری و روستای فیروزآباد در دهداری قلعهنو درباره اقداماتی که میتوان برای به نتیجه رساندن پژوهشهای کریمان و نشان دادن جایگاه زکریای رازی در کشور و به خصوص در شهرری انجام داد، صحبت کردند.
احمد ابوحمزه - ریشناس - در صحبتهایی با اشاره به مشخص نبودن مکان دقیق دفن شخصیتهایی مانند قوام السلطنه در قزوین یا خیام در نیشابور و فردوسی در توس، بیان کرد: فقط محوطه آرامگاهی آنها مشخص است ولی به افتخار این بزرگان بنیادهایی تشکیل شده و مزارهایی مجلل شکل گرفته است، ما نیز نباید از این کاروان جدا بیفتیم، بلکه باید به رازی با نگاهی بینالمللی و ملی نگاه کنیم، اقدامی که میتواند بسیار وسیع و در شان او باشد.
او با اشاره به اینکه از دل این مکان پژوهشکدهها، موزهها و موسساتی میتواند شکل بگیرد، ادامه داد: اگر بخواهد کاری سطحی و کوچک انجام شود همان بهتر که کار نشود چون هم آبروی خود را بردهایم و هم شان رازی زیر سوال میرود.
او ابهامزدایی از اتهام الحاد به رازی را نیز یکی از کارهایی دانست که باید به صورت شایسته به آن پرداخته شود و جایگاه رازی را در ذهن قشر مذهبی و دینی جامعه با توجه به ارشادات دکتر مهدی محقق و استاد شهید مرتضی مطهری آنطور که بوده معرفی کرد؛ مانند توجه به ویژگیهای اخلاقی رازی از اینکه سیستم نظام پزشکی را برای نخستینبار به وجود آورد و پزشک در خدمت مردم محروم بود نه در قالب پزشک درباری.
ابوحمزه پیشنهاد کرد تا در صورت امکان بنیاد رازی زیر نظر یکی از ارگانها تشکیل شود و بودجه درخوری به آن اختصاص یابد و به گونهای آرامگاه رازی ساخته شود که مردم منطقه به طور مستقیم یا به صورت ضمنی از آن نفع ببرند.
مهدی دانشیار - مدیر پژوهش مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم - نیز به برگزاری کنگره رازی در سال ۱۱۲۱ در کنگره رازی اشاره کرد که به بهانه و گله از تغییر نام خیابان زکریای رازی در شهرری در آستان مقدس با موافقت تولیت آستان برگزار و قطعنامهای در آن صادر شد که در آن به جای اسم خیابان تغییر یافته مکان دیگری را به نام رازی نامگذاری کنند و اقدام به کشف قبر محمد بن زکریای رازی کنند.
او با استناد به مدارکی که در آن کنگره ارائه شد که در نهایت به نظر مرحوم حسین کریمان – تهرانشناس – مُهر تاییدی زد که در منطقه امامزاده شعیب فیروزآبادِ شهرری، زکریای رازی مدفون است، ادامه داد: علاوه بر اینکه این مساله مورد تایید بزرگانی چون مهدی محقق و پرویز اذکایی رازیپژوهان کشور قرار گرفت، استناد به همین مدارک با توجه به تغییراتی که در قبرستان امامزاده شعیب ایجاد شده و در عملیات همسانسازی همه سنگ قبرهای باستانی تخریب و منهدمشده امکان تفحص وجود ندارد، میتواند کافی و وافی باشد و در امر احیای آرامگاه رازی تسریع شده و از فرصتسوزی جلوگیری شود.
نوروز تقیپور - رئیس جدید میراث فرهنگی شهرری - نیز با بیان اینکه باید مطالعات میدانی برای تقویت این نظریه بیشتر انجام شود، اظهار کرد: با توجه به مستندات جمعبندیشده، یک متولی برای آن کار مشخص شود و از میراث فرهنگی استعلام شود.
همچنین غفاری - مدیر موسسه مطالعاتی راگا - با بیان اینکه باید زمانبندی مناسب انجام شود و اجازه داده نشود که بحث قبر رازی هم به حاشیه برود، گفت: در سایر کشورها مانند مالزی به دنبال بهانه برای جذب توریست هستند و تلاش میکنند تا به گذشته خود برگردند، اما متاسفانه ما در حال از بین بردن میراث خود تبر به ریشه فرهنگی خودمان میزنیم، مانند اقداماتی که برای همسانسازی بقاع متبرکه در جریان است از آستان حضرت عبدالعظیم تا امامزاده شعیب که با از بین بردن سنگ قبرهای کهن یا جایگزین کردن کاشیهای دستساز بدون توجه به پیامدهای فرهنگی آن بیشترین ضربه را به میراث تاریخی میزند.
او با بیان اینکه منطقه ای در پشت امامزاده شعیب برای این پروژه در دستور کار قرار گرفته است تا بشود به عنوان بوستانی در خور شان محمد بن زکریای رازی از آن استفاده کرد، ادامه داد: بجاست که اسم فیروزآباد پسوندی به نام رازی را در پشت خود داشته باشد و به عنوان فیروزآباد رازی شناخته شود تا مشخص شود که مدفن بزرگی از بزرگان ایرانزمین را در خود دارد.
وی با تاکید بر اینکه نیاز است تا دبیرخانه پیگیری آرامگاه رازی در جایی غیردولتی ایجاد شود تا درگیر دچار هیجانات سیاسی نباشد، ادامه داد: نیاز است تا استقلال ری از تهران که از جمله مطالبات مردم شهرری است، نیز پیگیری شود.