وجود سیستم‌های روشنایی خورشیدی در شهرها با اهمیت است

روشنایی خیابان‌ها نقش مهمی در افزایش امنیت شهروندان ایفا می‌کند؛ در خیابان‌هایی که از سیستم‌های کارآمد برخوردار است، دستفروشان و سایر مردم به ویژه زنان می‌توانند زمان بیشتری را برای انجام فعالیت‌های خود در بیرون از منزل طی کنند چرا که روشنایی، ایمنی فضاهای عمومی را افزایش می‌دهد.

به نقل از سرویس ترجمه ایمنا، اگرچه سیستم‌های روشنایی جزئی جدایی‌ناپذیر از طراحی شهری به حساب می‌آید با این حال، بسیاری از شهرهای آفریقا از داشتن آن‌ محروم هستند و همین امر ایمنی مردم را با تهدید جدی مواجه کرده است. طبق آخرین آمار، تنها هشت درصد خیابان‌ها و معابر کامپالا، پایتخت اوگاندا در طول شب از روشنایی کافی برخوردار می‌شود چرا که در سایر نقاط شهر، سیستم‌های کارآمد روشنایی به میزان کافی نصب نشده است. در سایر شهرهای آفریقایی نیز که از نظر مالی با چالش‌های زیادی مواجه است روشنایی معابر یکی از آخرین اولویت‌های طراحی شهری محسوب می‌شود.

حتی اگر سیاستمداران جدید با روی کار آمدن خود بخواهند در شهرها به ویژه در نصب سیستم‌های روشنایی تغییراتی به وجود آورند، چالش‌های پیش رو به حدی زیاد است که آن‌ها را از ادامه راه ناکام می‌کند. شواهد نشان از آن دارد که بسیاری از مناطق غیررسمی آفریقایی حتی به شبکه شهری برق متصل نیست بنابراین در چنین شرایطی، مزین کردن خیابان‌ها به سیستم‌های روشنایی کاری بسیار چالش‌برانگیز است زیرا به هزینه هنگفتی نیاز دارد و همین امر سال‌ها خاموشی این محلات را به هنگام تاریکی هوا در پی داشته است.

البته اخیراً مدیران در بسیاری از نقاط دنیا که با چالش‌های مشابه مواجه بوده‌اند، رویکرد جالبی برای حل مشکل خود یافته‌اند. آن‌ها نصب سیستم‌های روشنایی خورشیدی را بهترین استراتژی برای حل بحران خود دانسته و بدون نیاز به اتصال به شبکه برق شهری، بسیاری از مناطق غیررسمی را از برق برخوردار کرده‌اند.

مدیران دو شهر اوگاندایی کامپالا و جینجا از انرژی خورشیدی برای تأمین نیروی لازم جهت روشنایی معابر بهره گرفتند و متوجه شدند که این استراتژی بسیار مقرون به صرفه‌، پایدار و مفیدتر از وصل شدن به شبکه برقی شهری است. در ادامه به مزایای نصب سیستم‌های روشنایی خورشیدی در شهرها با الهام از تدابیر مدیران اوگاندایی پرداخته می‌شود.

صرفه‌جویی در بودجه‌های مالی
در سال ۲۰۱۸، برنامه‌ریزان کامپالا به نصب تعداد هزار و ۸۰۰ سیستم روشنایی خورشیدی و مدیران جینجا به نصب ۹۲ مورد در شهرهای خود پرداختند تا بدون اتصال به شبکه شهری روشنایی معابر را تأمین کنند. پس از اتمام پروژه، گروهی از محققان روند و هزینه‌های آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که در هر دو شهر برای ایجاد هر سیستم روشنایی خورشیدی، هزینه‌ای حدود هزار و ۶۰۰ دلار آمریکا صرف شده است که نصب نوع معمولی آن می‌توانست هزینه‌ای بیش از دو هزار و ۱۵۰ دلار برای هر دو شهر به بار آورد. در جینجا، بدهی ۳۵۰ هزار دلاری برق شهر به خاموش شدن سیستم‌های روشنایی خیابان‌ها منجر شد که طبق گزارشات، همچنان اقدامی برای روشن کردن آن‌ها انجام نشده است.

محققان در پایان مطالعات خود چنین برآورد کردند که اگر اوگاندا تمام سیستم‌های روشنایی خیابان‌های سراسر کشور را با نوع خورشیدی جایگزین کند، آنگاه هزینه مصرف برق در هر سال به میزان ۴۰ درصد، پیش هزینه‌ها تا ۲۵ درصد و هزینه‌های مربوط به تعمیر و نگهداری سیستم‌های روشنایی تا ۶۰ درصد کاهش می‌یابد. از سوی دیگر، لامپ‌های خورشیدی اغلب نیازی به تعویض ندارد و این در حالی است که سایر لامپ‌ها معمولاً هر چند وقت یک بار می‌سوزد و هزینه جدیدی برای تعویض آن‌ها لازم است.