دولت سوئد قصد دارد شهرهایی یک دقیقهای در سراسر کشور به وجود آورد تا مردم به راحتی بتوانند از طریق دوچرخهسواری و پیادهروی در فاصله بسیار نزدیک از محل زندگیشان، امور روزمره خود را انجام دهند.
به نقل از ایمنا، یوتبری به عنوان دومین شهر بزرگ سوئد، پیشرو تبدیل فضای پارک خودروها در خیابانها به مکانهای عمومی به شمار میرود که در گوشه و کنار خیابانهای آن، نیمکتهایی زیبا با طراحیهای متنوع به چشم میخورد. با وجود اینکه دمای هوا در بسیاری از روزهای سال به زیر صفر میرسد، اما شهروندان آن در تمام طول سال، در این فضاهای عمومی کوچک گرد هم میآیند، به گفتگو میپردازند، با یکدیگر غذا و نوشیدنی سرو میکنند و از هر لحظه عمر خود بیشترین لذت را میبرند. روزهای جمعه و شنبه، که مراکز کاری اغلب تعطیل است، جایی برای قدم زدن در خیابانها باقی نمیماند چرا که همه برای سپری کردن اوقات فراغت خود، در این فضاهای زیبا به ارتباط با یکدیگر مشغول میشوند.
امروزه استفاده از فضای پارک خودروها به عنوان مکانهای عمومی در اغلب شهرهای سوئد گسترش یافته و این جنبش به "شهر یک دقیقهای" شهرت یافته است. هدف دولت از ترویج این رویکرد در میان شهروندان، به تصویر کشیدن دنیای بدون خودرو بوده تا از این طریق، سلامت، پایداری و پویایی را برای شهرهای سراسر کشور و ساکنان آنها تا سال ۲۰۳۰ به ارمغان آورد.
بدیهی است که پیادهسازی پروژه خیابانهای یک دقیقهای در بسیاری از کشورهای جهان امکانپذیر است چرا که در چنین مناطقی، بخش اعظمی از زیرساختهای شهری را خیابانها و در نتیجه وسایل حمل و نقل اغلب موتوری، فرا گرفته است. بنابراین، دود ناشی از تردد این خودروها نه تنها منجر به آلودگی هوا شده، بلکه از طریق افزایش اثرات جزایر گرمایی، سلامت شهرنشینان را به طور جدی با تهدید مواجه کرده است. شکی نیست که استفاده از فضای پارک خودروها برای ایجاد مکانهای عمومی و پوششهای سبز خیابانی، میتواند به طور چشمگیری از تردد وسایل نقلیه بکاهد و پیادهروی و دوچرخهسواری را در میان مردم ترویج دهد.
در واقع، خیابانها فضاهای زیادی از شهرها را اشغال کرده که بازطراحی آنها میتواند نقش مهمی در بهبود زندگی شهری و سلامت شهروندان ایفا کند. حتی اگر مقامات شهری اختیار طراحی این فضاهای عمومی را به خود ساکنان بدهند، آنگاه این افراد میتوانند از فضای پارک خودروها در مقابل منازل خود برای ایجاد مکانهایی بهره برند که بیشترین استفاده را برای آنها دارد. اگرچه این کار ممکن است هزینههایی، البته نه چندان زیاد، در پی داشته باشد با این حال، تردد خودروها به مناطق شهری را به حداقل میرساند و با ترویج پیادهروی و دوچرخهسواری، بیشترین مزایا را برای شهر و شهروندان به ارمغان میآورد.
بسیاری از شهروندان یوتبری از فضای پارک خودروها در خیابانهای محل سکونتشان برای ایجاد مکانهایی جهت پارک اسکوترهای برقی خود بهره گرفتهاند. در همین راستا، یکی از کمپانیهای تولید اسکوترهای برقی در کشور نیز در پروژه ایجاد پارکینگهای مخصوص اسکوتر در شهر مشارکت کرده و به طراحی این فضاها و حتی در بعضی از موارد، تأمین هزینه لازم برای آن پرداخته است. در نتیجه این اقدام، هر روز بر تعداد افرادی که از اسکوتر برای ترددهای داخل شهر خود بهره میگیرند، افزوده شده چرا که مردم دیگر ترس از ربوده شدن این وسایل خود را ندارند.
در استکهلم، پایتخت سوئد نیز بسیاری از مردم به احیای فضای پارک خودروها روی آورده و از این نظر بسیار احساس خرسندی میکنند. در یک نظرسنجی که محققان شهر بین ۳۲۲ نفر از ساکنان پایتخت انجام دادند، بیش از ۷۰ درصد شرکت کنندگان از تغییر کاربری خیابانها و تبدیل آنها به فضاهایی برای پیادهروی و دوچرخهسواری احساس رضایت کرده و بر این باور بودند که میزان تحرک شهروندان به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
بسیاری از مقامات شهرهای سوئدی از رغبت خود به ایجاد شهرکهای خودکفا سخن به میان آورده و ادعا کردهاند که ایجاد شهرهایی که در آنها مردم میتوانند تنها با ۱۵ دقیقه پیادهروی و دوچرخهسواری به تمام امکانات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند، بسیار ارزشمند است. از نظر این افراد، شهرهای یک دقیقهای تنها نیاز مردم به فضاهایی برای ایجاد ارتباط با یکدیگر، نوشیدن و آشامیدن در بیرون از منزل و تنفس هوای سالم در فضای سبزی هر چند کوچک را فراهم میآورد اما سایر نیازهای آنان را برآورده نمیکند. به همین دلیل، ایجاد شهرهای ۱۵ دقیقهای نیز باید در سراسر کشور پیاده شود تا با کاهش تردد وسایل حمل و نقل موتوری و تبعات منفی آنها، بر زیستپذیری هر چه بیشتر شهرها افزوده شود.